Alla inlägg under januari 2009

Av Lisa Persson - 13 januari 2009 07:55


Till just dig och Marcus och alla mina vänner och mamma och pappa

Av Lisa Persson - 12 januari 2009 06:55

 Bulgursallad


Till 6 personer (eller en middag och ett par matlådor!)
200 g blandad, torkad frukt (fikon, dadlar, aprikoser eller vad man vill)
4 soltorkade tomater klippta i strimlor
3 dl bulgur
6 dl vatten
3 morötter (eller 2 morötter och en palsternacka)
1 rödlök
1 röd paprika
1 msk rapsolja
3 grönkålsstjälkar eller 200 g bladspenat
1,5 dl blandade nötter och mandel, grovt hackade

1. Klipp den torkade frukten i strimlor och blötlägg minst en halvtimme men gärna ett par timmar (tillsätt de soltorkade tomaterna om du använder torra som inte legat i olja).
2. Häll kokande vatten över bulgurkornen och låt svälla någon timme eller koka enligt förpackningen.
3. Slanta morötterna, strimla lök och paprika och fräs grönsakerna glansiga i olja. Tillsätt 1/2 dl av fruktens blötläggningsvatten och koka sakta 5 min. Repa och hacka grönkålen och rör ner den (eller spenaten).
4. Sila och blanda ner frukten och de soltorkade tomaterna.
5. Rör i de kokta bulgurgrynen och skållad, skalad, rostad
mandel. Smaka av, blanda med chilisåsen eller ha den separat.

Servera med något proteinrikt som en kycklingfilé, en laxbit, rostbiff eller något annat ni gillar. Den kan till och med serveras med en burk makrill i tomatsås!

Det kan också vara gott med en kryddig chilisås till (eller bara Sweet chili från flaska om man så vill)

Kryddig chilisås
3 msk chilisås
1 msk flytande honung
0,5 dl vinäger
0,5 tsk malen spiskummin
0,5 tsk malen kanel
0,5 tsk malen kardemumma
0,5 tsk sambal oelek
0,5 apelsin, skal och saft
1 tsk färsk, riven ingefära
3 msk rapsolja

 Julbulgur

Av Lisa Persson - 11 januari 2009 20:10

Köper sallad ute till lunchen måndag


till middag blir det Koktlax med spenatsås

4 port

500gram laxfile

2 schalottenlökar

5dl vatten

5st vitpepparkorn

1tsk salt

2dl grädde

250gram frysen spenat

salt och peppar

Lite riven muskotnöt

1 citron

1 knippe dill gärna mera .


Dela laxen i 4 bitar.Hacka löken.Koka uppvattnet,lök, vitpeppar och salt i en kastrull. Lägg i fisken och låt sjuda i 10 minuter.

Koka upp grädden och tillsätt spenaten. Låt koka ihop i ca 5 minuteroch smaka av med salt, peppar och muskotnöt. Servera med skivad citron och dill och du inte vill lägga dillen i kastrullen. 

Servera till skivad sallad i en djuptallrik och sen slå på fisken. 

Mycket gott.   LOVE LISA


Av Lisa Persson - 11 januari 2009 20:07

Avokado med kalkon

Avokado är mjuk och len i smaken. Om man mosar avokadon och smaksätter med lite salt, peppar och citron behövs inget margarin.?50 gram avokado och en skiva kalkonkött ger cirka 90 kcal.

Hummus

Hummus är en klassisk kikärtsröra från Mellanöstern. Smaken är lite nötaktig och passar bra att servera som den är eller med lite krispig sallad och kyckling. Hummus går att köpa färdig, men är även lätt att göra själv. Man mixar kikärter med lite olivolja, vitlök, salt och peppar och pressar i lite citronsaft. 20 gram färdigköpt hummus ger cirka 60 kcal.

Keso med paprika

Keso är ett energisnålt livsmedel med mycket protein. För att få upp smaken lite, är det gott att blanda i lite peppar och paprika i keson. Rivna morötter passar också bra.?50 gram keso ger cirka 45 kcal.

Skinka med äpple

Lägg en tunn skiva skinka på smörgåsen. Toppa gärna med någon frukt, till exempel med äpple. En tunn skiva skinka med en äppelbit på ger cirka 30 kcal.

Makrill

Makrill är något som fler borde prova på smörgåsen.(EX finncrisp) Makrill innehåller bland annat den nyttiga och omtalade fettsyran omega-3 som de flesta av oss borde äta mer av. Makrill i tomatsås är väldigt saftigt så man behöver inget margarin. 50 gram makrill i tomatsås ger cirka 60 kcal.

Sardiner

Sardiner i tomatsås är ett annat exempel som passar bra att ha på smörgåsen. Sardiner innehåller också fettsyran omega-3. 40 gram sardiner i tomatsås ger cirka 90 kcal.

Ägg med kaviar

Ägg kan serveras på många vis, bland annat på en smörgås. Skivat kokt ägg med lite kaviar som smaksättare passar bra både till frukost eller på utflykten. Ett halvt kokt ägg med en sträng kaviar på ger cirka 80 kcal.

Av Lisa Persson - 11 januari 2009 11:45

Äldre man avled efter påköring
VIKARBYN


 Foto: Katarina Cham
Mannen blev påkörd på riksväg 70 i höjd med Vikarbyn och avled av sina skador.

Olyckan inträffade vid halvtretiden på lördagseftermiddagen i korsningen riksväg 70 och vägen till Röjeråsen. Mannen kom på spark från Vikarbyhållet och skulle passera riksväg 70 för att komma på vägen till Röjeråsen.

En bilist med släpvagn såg att mannen var på väg ut på körbanan och tutade för att försöka få mannen att uppmärksamma bilisten.

–Mannen klev rätt ut i vägen för att passera rikvägen. Föraren väjade, men var chanslös. Ingen brottsutredning kommer att inledas med anledning av olyckan, säger vakthavande befäl Sven Matsols, Polisen Dalarna.

–När vi kom till platsen låg mannen kvar på vägbanan, men han hade fått hjälp att flera civila som tagit hand om honom. Mannen var vid liv, men mycket allvarligt skadad, säger Rune Daniels räddningsledare, Räddningstjänsten Rättvik.

Bilföraren klarade att väja med bilen men mannen träffades av bilens släpvagn.

Trafiken var relativt tät och långa köer bildades när Räddningstjänsten stoppade trafiken i i ett körfält under cirka tjugo minuter.

Mannen var 86 år gammal och hemmahörande i Vikarbyn.

Larssons Yngve hette han och var min gamla granne.

Av Lisa Persson - 11 januari 2009 09:55

Ja jag vaknade och låg och kände efter om jag hade ont i kroppen efter gårdagen.

Men jag vara bara lite stel i kroppen. Jag kände att jag var jätte hungrig.

Ett sådannt läge som det kan bli fel mat. Skyndade mig upp,  slängde i en massa färska  champinjoner och skivade upp en halv gul lök och svispade i 2 ägg och gjorde en omelett. Skar upp 2 stora tomater och säkert 1dm gurka. Drack 2 glas vatten innan jag började äta. Så nu är jag mätt och belåten.

Tänkte jag skulle ta bacon till också men jag ska äta mer på eftermiddagen efter min träning. 

Då behöver kroppen mera proteiner. Kroppen skrek efter mer mat nu efter som jag tränade så i går och då kan man öka på lite med protein. Men jag har ju lärt mig också känna om jag är hungrig eller om jag bara är sugen. Kan du det.. Det är faktigts svårt att kunna tyda dom äkta känslora för att vara hungrig.

Jag blev bort bjuden i går på pokerspel men jag kände mig inte så pigg efter min förskylning och mitt idrottande.*ler* och jag vill inte förstöra något med att gå bort och veta att det blir nog ett- två glas vin. Så jag tog valet att stanna hemma och vilket jag är jätte glad för i dag.

När man börjar att förändra sitt liv måste man även ändra på sin livsstill för att det ska funka i början. Sen kommer jag ikapp med allt var det heter och är. I natt vaknade jag att jag trodde hustaket skulle blåsa av. Det känndes som jag låg naken i ett tält och kände hur tältet bara slet i väg med vinden. Jag satt mig rätt upp i sängen och trodde jag låg underbar himmel. Men som tur var låg jag i min säng och taket var kvar och det blåste som bara den utan för. Blev faktigt rädd för vinden i går.

Denna vecka ska du börja med att gå 10 000 steg varje dag och jag ska lägga in lite  lite kolhydrater till dig i matsedeln. 

Bra va.. LOVE LISA

Av Lisa Persson - 10 januari 2009 16:23

 Till Lunchen i morgon eller spar detta och gör det någon anna dag. Du kan även ta detta till lunch någon dag.

4 portioner

Färsbiffar

INGREDIENSER

600 gram lammfärs eller vanlig färs så klart
50 gram fetaost
50 gram gröna oliver utan kärnor
1 dl sojagrädde
1 ägg
1 krm örtsalt
1 krm svartpeppar
1 krm paprikakrydda

SÅ GÖR DU

1. Blanda ägget i köttfärsen, häll i grädden.
2. Forma biffarna.Tärna fetaosten som du stoppar in i biffarna.
3. Skär oliverna i tunna skivor som du också stoppar i biffarna.
4. Stek biffarna tills de är genomstekta. Alternativt ugnstek dem.
5. Servera med tsasiki och grönsallad. Som kolhydrat brukar jag använda fullkornsbulgur. Eller gör bara en vanlig grönsallad till.

Dryck: vatten med gurk- eller citronskivor.




Ungsbakad lax till middag


Ingredienser för 4 personer:

  • 4 st laxfiléer ā 140 g
  • smör till formen
  • salt och peppar
  • 2 st burkar svarta bönor
  • blomkålshuvud
  • 1 st rödlök
  • 2 st avokador
  • citronsaft
  • olivolja
  • färsk basilika, timjan eller salvia

Gör så här


Sätt ugnen på 200 grader.

Smörj en form och lägg i laxfiléerna. Salta och peppra.
Ställ in formen i ugnen cirka 15 minuter.

Under tiden
Bryt små snygga buketter av de allra yttersta av delarna av ett blomkålshuvud. Blomkålen ska serveras rå, och då är den godare ju mindre bitar man tar.

Öppna bönburkarna. Skölj bönorna i ett durkslag och låt rinna av.

Skär rödlök och avocado i små bitar. Blanda med blomkålen och de svarta bönorna i en skål och ringla över en skvätt god olivolja och saften av en halv citron.

Salta och peppra efter smak och ta gärna i lite färska örter, t.ex basilika, timjan eller salvia.

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26
27 28
29
30
31
<<< Januari 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards