Senaste inläggen

Av Lisa Persson - 13 juni 2009 10:55

VARFÖR BLIR MAN MÄTTARE av att äta långsamt? Jo, vi måste tugga ordentligt för att smakämnena ska frigöras och komma i kontakt med våra smaklökar. Våra mottagare för sött, surt, salt och beskt sitter på
olika ställen i munnen och det behövs tid för att vi ska uppfatta alla skiftningar. Att äta i ett lugnt tempo och tugga ordentligt är alltså viktigt för att vi ska uppleva smaken av det vi äter och därmed känna oss nöjda och tillfreds.
   Det tar också lång tid för oss att uppfatta våra subtila mättnadssignaler, som inte alls är lika kraftiga och påtagliga som hungersignalerna. Många gånger krävs det att vi stannar upp och känner efter för att inte missa dem totalt. Äter vi snabbt hinner vi alltså äta alldeles för mycket innan vi känner att vi är mätta.

PÅ SAMMA SÄTT som du kan träna dig till en bättre kondition och styrka kan du också träna dig att bli mätt och nöjd av mindre mängd mat.

1 Lägg upp en lagom matportion på tallriken (se nedan). Titta sen på klockan för att se hur lång tid det tar mellan första och sista tuggan. Satsa på att försöka få måltiden att ta cirka 15 minuter. Lägg ner besticken mellan tuggorna och känn efter vad maten smakar.

2  Efter 5 minuter ska ungefär en tredjedel av tallrikens yta vara tom. Hur känns det i magen nu? Är du fortfarande jättehungrig eller har du mättat den första panikhungern?

3  Efter 10 minuter är det inte så mycket mat kvar på tallriken. Hur känns det nu? Börjar du att känna dig mätt?

4  När maten är slut så är också måltiden slut och du ska förhoppningsvis känna dig lagom mätt och nöjd. Men om du inte gör det så ska du inte ge upp för det! Fortsätt att äta på det här sättet under några veckor. Din kropp kommer att vänja sig och du kommer att börja känna mättnad och tillfredsställelse på ett helt annat sätt. Du behöver bara ge dig själv lite tid.

EN LAGOM MATPORTION
Hur mycket mat som just din portion ska innehålla beror på många faktorer – om du är man eller kvinna, stor eller liten och om du är fysiskt aktiv eller mest sitter still. Därför är det omöjligt att ange en mängd som passar alla. Men här är ett exempel på en matportion som passar de flesta som vill gå ner i vikt.

Hittade detta på nätet ......

Love Lisa

Av Lisa Persson - 11 juni 2009 16:39

  Det hade väll varit mysigt ?!?!?!?

Av Lisa Persson - 11 juni 2009 08:59

Matjestårta Förbered gärna dagen innan och garnera lite innan servering. Det här behövs: 200 g kavring 75 g smör eller margarin 4 gelatinblad 1 burk matjessill, 200 g 2 msk gräslök 3 dl gräddfil 250 g kesella mager 2 krm peppar 1 msk spad från sillen Garnera med: rädisor, gräslök Gör så här: 1. Smula sönder brödet, gärna i matberedare. Tillsätt smält smör och blanda väl. Tryck ut brödblandningen i en form med löstagbar botten som är 24 cm i diameter. Ställ formen i kylen. 2. Blötlägg gelatinbladen i kallt vatten i 5minuter. 3. Ta upp sillen, spara sillspadet, och hacka sillen fint. Blanda med gräddfil, kesella, peppar och sillspad. 4. Ta upp gelatinbladen och smält på svag värme. Rör ner i smeten och häll i formen. Ställ kallt i 4 timmar. Garnera med gräslök och rädisor. Smaklig måltid! Foto: OLOF ABRAHAMSSON

Av Lisa Persson - 10 juni 2009 20:51

Foto: HASSE ERIKSSON Gå ner i vikt med nya KI-metoden Gå ned i vikt för gott - med den nya tio veckors-metoden från Karolinska institutet.
Lisa Persson, 40, gick ned 30 kilo - och slipper dessutom ta medicin mot panikångest.
- Kilona har bara rasat av. Nu behöver jag inte äta för att stilla min ångest.   Läs också 29 januari 2008 9 steg till ett lättare liv


Det är inte vad du äter som spelar störst roll för din vikt – utan varför du äter. Det menar Lisbeth Stahre, forskare vid Karolinska institutet i Solna och författare till boken Gå ned i vikt med kognitiv beteendeterapi.
– Människor vet hur de ska äta. Frågan är varför de äter för mycket, säger Lisbeth Stahre.
Ett sätt att hantera stress

Överätande är för många överviktiga ett sätt att hantera jobbiga känslor som stress, irritation och ångest. Lisbeth Stahres tioveckors viktminskningsprogram går ut på att hitta dessa orsaker och angripa dem. Två studier av tioveckorsmetoden som gjorts vid Karolinska institutet visar att den är överlägsen traditionella bantningsmetoder. Den ger snabbt resultat – som håller i sig. Efter ett och ett halvt år hade kvinnorna i studiegruppen i genomsnitt gått ned 5,9 kilo. De kvinnor som genomgick ett vanligt bantningsprogram hade istället gått upp i vikt.
– Nu används metoden på många vårdcentraler runt om i landet och jag får dagligen in rapporter om hur bra det går för patienterna.
Led av panikångest

I januari förra året vägde Lisa Persson, 40, i Vikarbyn i Dalarna, 145 kilo och led av svår panikångest. Hon vågade inte göra vardagliga saker som att åka buss eller gå i affärer. Då fick hon chansen att delta i tioveckorskursen. Det förändrade hennes liv.
– Jag upptäckte att jag åt för att lindra ångesten. Det var inte så att jag var särskilt sugen på godis eller bullar, jag åt det som fanns till hands.
Som många andra överviktiga hade Lisa testat många bantningsmetoder – som viktväktarna, teer, pulver, soppor och plåster.
– Men det är ju faktiskt sällan man äter bara för att man är hungrig. I dag tar jag reda på vad som är fel, varför jag vill äta. Jag har ändrat mitt tänkande, berättar Lisa Persson.

På tio månader har Lisa gått ned 30 kilo och minskat 27 centimeter kring midjan. Och hon behöver inte längre ta medicin mot panikångest.
För Lisa har kursen inneburit en ny syn på sig själv och omgivningen.
– Övervikt sitter i huvudet. Jag hade gjort mig själv till ett offer. Nu skyller jag inte längre mina problem på andra.
Lisa siktar på att gå ned ytterligare 15–20 kilo till sommaren och åka på en resa till fjällen.
– Nu vågar jag göra sådant som panikångesten tidigare hindrade mig från.



Av Lisa Persson - 10 juni 2009 20:24


 

Ja nu har Siljansbacken fått in balklänningar för större kvinnor..

Tyvärr så kom vi i från trädgårdshandel Levins på stenbacken och mycket regn.

Så titta bara på kläningarna och inte på mig och Monica.

Dom var otorligt fina men tyvärr igen dårliga kort.

Men vi kändes oss vackra ...

Så gör gärna ett besök hos Nina Kalles och få pröva dom.

 


http://www.siljansbacken.se/

Av Lisa Persson - 10 juni 2009 15:39

Kock: Caroline Hofberg TV-program: Medelhavsmat till vardag och fest 

Fetaost och vattenmelon är en fantastisk kombination i sommarvärmen. Ett glas svalkande anisbrännvin ger ocksp en spännande smakkombination. I Turkiet heter brännvinet raki, i Grekland ouzo. Men jag har också njutit den här salladen tillsammans med ett glas pastis på en terrass i Provence utan några som helst problem. /Caroline Hofberg.

Antal portioner: 4

  1 kg vattenmelon
  200 g fetaost
  3 msk olivolja
  2 msk färsk mynta, hackad
nymalen svartpeppar

Foto: Tina Axelsson

Foto: Tina Axelsson

Gör så här

1. Skär vattenmelonen i skivor och lägg upp på ett fat.

2. Smula fetaosten över. Ringla över olivolja och strö på mynta, avsluta med några varv från pepparkvarnen.

Av Lisa Persson - 10 juni 2009 10:22

  Klicka på den blåalänken  http://www.vikarbyn.nu/

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
<<< April 2015
>>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards