Direktlänk till inlägg 14 juli 2009
GI-kost minskar risken för bröstcancer
Att kost med ett lågt GI kan stabilisera blodsockret och underlätta viktnedgång är visat i flera vetenskapliga studier. Nu visar en ny svensk studie att både den glykemiska belastningen och mängden kolhydrater i kosten också påverkar risken att utveckla bröstcancer.
Susanna C Larsson, vid Karolinska institutet i Stockholm, har följt 61 433 kvinnor som svarat på frågor om sin kost i slutet av 1980-talet.
Under de följande 17 åren drabbades 2952 av kvinnorna bröstcancer. Enligt forskarna gav en kost med hög glykemisk belastning ökad risk för att drabbas.
Högt kolhydratintag och hög glykemisk belastning ökade risken att drabbas av en särskild slags hormonkänslig tumör. Riskökningen var hela 44 procent, jämfört med de kvinnor som åt den kost med lägst glykemisk belastning, rapporterar Reuters.
Forskarna tror att en kost med högt GI ökar cancerrisken genom att öka både nivån av insulin och av könshormoner, vilket kan gynna tumörtillväxt.
Kvinnor som vill minska risken för bröstcancer gör alltså klokt i att hålla koll på både GI-värde och mängden kolhydrater.
Här är en kort GI-skola för dig som vill veta mer:
Glykemiskt index är ett mått på hur snabbt blodsockret höjs när du äter ett livsmedel eller en måltid. Ju högre siffra, desto snabbare tas kolhydraterna upp, och desto mer av hormonet insulin frigörs. Socker, potatismos, sylt, coca-cola, cornflakes är exempel på produkter med högt GI-värde. Bröd med kli och hela korn, de flesta grönsaker, bönor, quinoa och bulgur är exempel på livsmedel med lågt GI-värde.
Glykemisk belastning är en utveckling av GI-metoden som visar på blodsockerbelastningen för en normal portion. Det korrigerar missuppfattningen att alla livsmedel med högre GI-värde helt ska uteslutas ur kosten. För många livsmedel med högt GI är detta riktigt men det gäller långt ifrån alla.
Den mängd livsmedel du äter har betydelse liksom andelen kolhydrater som livsmedlet innehåller. Kokta morötter har exempelvis ett relativt högt GI-värde men ganska lite kolhydrater. En mindre mängd kokta morötter som ingår i en måltid höjer inte det totala GI-värdet särskilt mycket. Samma sak gäller för frukt som är GI-vänligt att äta i rimliga mängder.
Skrivet av AnnaBasen den 11 jul 03:19
Jag fick nyss en inbjudan att få vara med på torsdag morgon o få prata om vad jag vill i 5 minuter. Har bestämt mig nu vad jag ska prata om. Men det får ni lyssna på kl 06.20. ;-) ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 | 4 | 5 |
|||||
6 | 7 |
8 | 9 | 10 |
11 | 12 |
|||
13 | 14 | 15 |
16 | 17 |
18 | 19 |
|||
20 |
21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | 31 | |||||
|