Alla inlägg den 21 juli 2009

Av Lisa Persson - 21 juli 2009 20:40



KLICKA PÅ DEN BLÅA LÄNKEN OCH LYSSNA


http://www.youtube.com/watch?v=MNNRmyApthE


LOVE LISA

Av Lisa Persson - 21 juli 2009 17:00

Byggföretag åtalas för saltade fakturor
DALARNA
Ett byggentreprenadföretag och en före detta anställd skadereglerare på ett försäkringsbolag åtalas vid Stockholms tingsrätt för grov trolöshet mot huvudman.
Tillsammans har de saltat fakturorna vid olika byggjobb och själva tagit ut mellanskillnaden.
Enligt åtalet handlar det om 39 miljoner kronor.

Åtalet vid Nationella Ekobrottsmyndigheten i Stockholm handlar om en byggentreprenadfirma och en skadereglerare vid försäkringsbolaget If som i samförstånd missbrukat den förtoendeställning skaderegleraren hade.

Skaderegleraren har varit anställd för byggnadsgarantiförsäkringsverksamheten inom If. Det handlar om byggsäkerhet, byggfel och överlåtelseförsäkringar, när hus byter ägare. När en skada uppstått har skaderegleraren besiktigat skadade fastigheter, beslutat om eventuella åtgärder och han skulle även inhämta anbud, upphandla reparationer av skador och godkänna betalningen till de anlitade entreprenörerna.

Kammaråklagare Daniels Sunesson skriver i sin stämningsansökan att skaderegleraren missbrukat sin förtroendeställning genom att inte inhämta fler anbud utan istället anlitat byggentreprenörens firma som gjort jobbet.

Skaderegleraren har godkänt betalningen för de fakturor byggherren utfärdat, vilka enligt kammaråklagaren varit osanna. Reparationskostnaderna har överfakturerats och privata kostnader har både för byggentreprenören och skaderegleraren bakats in i försäkringsbeloppet.

Både byggentreprenören och skaderegleraren har tillsammans och i samförstånd missbrukat den förtroendeställning skadregleraren haft och därmed tvingat försäkringsbolaget att betala ut 39 miljoner kronor vid nio olika entreprenader och försäkringsärenden.

Brotten är att anse som grova då huvudmännen tillfogat försäkringsbolaget betydande skada.

De båda männen i 60-års åldern ska enligt åtalet betala skadestånd till If på 39. 574 767 kronor plus ränta.

Brottsligheten ska ha pågått mellan 1999 och 2006. Byggjobben har handlat om reparationsarbeten, främst åt bostadsrättsföreningar, på fastigheter som omfattas av byggfelsförsäkringar tecknade hos dåvarande Byggnadsgaranti, som övergick till If år 2000.

Brottsrubriceringen för åtalet är grov trolöshet mot huvudman för båda männen. Bryggentreprenören åtalas även för grovt bokföringsbrott och grov försvårande av skattekontroll.

Ett stort antal vittnen är kallade till rättegången som väntas pågå tolv dagar. Förundersökningen innehåller en mycket omfattande skriftlig bevisning.

Straffpåföljden är för denna typ av brott som lägts sex månaders fängelse och högst sex års fängelse, enligt Ekobrotsmyndigheten.


Katarina Cham
katarina.cham@dt.se
Publicerad: 2009-07-04 11:35

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
   
1
2
3 4
5
6
7
8 9
10
11
12
13 14
15
16
17
18
19
20
21 22 23
24
25 26
27 28 29 30 31
<<< Juli 2009 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards