Alla inlägg den 28 april 2010

Av Lisa Persson - 28 april 2010 15:22

Varför firar vi valborgsmässoafton?

 (valborgvår)

Människor har i alla tider och i alla kulturer haft ett behov att organisera och strukturera en kaotisk tillvaro. Ett sätt är att dela upp tiden i greppbara enheter såsom år, veckor och dagar. Men även åren kan delas in och det på ett antal olika sätt. Ett vanligt är att dela in året i ett vinter- och ett sommarhalvår. I norra Europa har det vanligaste varit att vinterhalvåret varat från november till april och sommarhalvåret från maj till oktober.

I brytningstiden mellan sommar och vinter har det alltid funnits föreställningar om att onda och magiska krafter varit i rörelse – vilket också gäller andra brytningstider såsom ex.sommarsolståndet och skärtorsdagen. Till sommarhalvårets slut – 31 oktober – har i den anglosaxiska världen knutits firandet av Halloween – som har sitt ursprung i den keltiska festen Samhain. Då trodde man att döda människor vandrade och man tände ljus för att de skulle hitta tillbaks till sina gravar. På motsvarande sätt har 30 april i keltisk tradition firats som vinterns sista dag – Beltane. Ordet tros komma från Baal (Gud) och ett keltiskt ord för eld.

I Tyskland har 30 april firats som Walpurgisnacht – den natt då häxorna for till Blocksberg (motsvarande vår skärtorsdag då häxorna far till Blåkulla).

Även i Sverige har valborgsmässoafton firats som vinterns sista dag (varpå man sjunger ”Vintern rasat ut..”) och således en dag då man firar ut det gamla och in det nya halvåret.

Sedan åtminstone medeltiden har valborgsdagen (alltså första maj) varit första dagen på det administrativa året. Så här skriver Bringéus:

Hantverkarna följde köpmännens mönster och sköt under 1400-talet upp årets stora sammankomst från fastlagen till valborgsdagen. Sedan tiggeri förbjudits under fastlagen, försköts även djänkarnas (skolgossarnas) fetsfirande till majdagen.

På så vis blir valborgsmässoafton en typ av nyårsafton (egentligen inte mindre logisk än 31 december). Firandet av valborgsmässoafton är alltså ett firande av sommarhalvårets början och traditionerna som knutits till firandet är av blandad härkomst. Att tända eldar på valborgsmässoafton är en sed som kan ha sitt ursprung hos tyska köpmän som importerade sedan till Sverige under 17- och 1800-talet. Swahn skriver dock:

Men troligt är dock att den här vackra seden ändå har ett äldre, inhemskt förflutet. Somliga folklorister har hävdat att det ytterst skulle röra sig om keltiskt, närmast irländskt ursprung, I det fordom keltiska Västeuropa var 1 maj sommarhalvårets första och firades inte minst med bål.

Även Eskeröd är inne på samma linje då han menar att valborgseldarna har andra, rent praktiska, orsaker. Skiftet april/maj var det vanligt att djuren släpptes ut på bete och då användes eldarna för att skrämma bort rovdjur. Vidare röjde man slåttermarkerna på våren och var då tvungna att elda upp allt ris varvid stora bål blev nödvändiga.

Det omvittnas också ofta att man till valborgsmässoelden tog allt det torra riset från vinterns lövfoder. Då djuren släpptes ut och det inte blev mer ris, var det en praktisk åtgärd att elda upp det. /../ Med tanke på de magiska spekulationer, som ofta knyts till ingångsdagar för nya perioder av året, ligger det nära till hans att särskild skyddsmagi inför djuren betesgång kommit att tillämpas här.

Oavsett om det är tyska köpmän eller svenska bönder som ligger bakom valborgseldarna torde det vara klarlagt att firandet av sista april som vinterns sista dag finns i en rad olika kulturer och epoker. I Sverige kallar vi dagen för valborgsmässoafton (vilket egentligen är lite märkligt eftersom Valborg kom in i almanackan först 1901).

Av Lisa Persson - 28 april 2010 15:13

Ja i dag är jag ledig och det känns i kroppen..

I dag bara är jag..

Jag har ju Wilma hos mig denna vecka så vi har varit ute och tagit lite promenader och hon har badat och blivit så fin igen...

Lilla vackra Wilma,,,,

Just nu så regnar det här i Vikarbyn och jag tänker på Valborg.....

Fy vilken fylla det ska vara..

Fulla ungdomar tycker jag inte om alls..

Hoppas föräldrarna tänker på barnen och inte köper ut till dom och att föräldrarna har koll på sina barn/ungdomar...

Förra året gick jag förälder på stan och jag kommer att ta mig en sväng i morgon också...

Kommer säkert att få hjälpa några...


Nu snart är det dax att fixa bil till Marcus också...

Gissa om han tittar hela tiden om han hittar någon...

Tänk att min son snart är 18 år...

Mammas hjärta det bästa som finns...

Nä nu tar jag och städar lite i köket..

Har nyss betalt en massa räkningar så nu är det klart också...

Nöjd med detta..

I kväll kommer brudarna hem till mig på stickning..

Det var ett tag sen vi träffades...Nä jag träffade några i går men det var ett tag sen vi hade stickning..

LOVE LISA


PS: en bild jag fått av Linda och deras katt...

Mysigt ställe att sova på...

  



Av Lisa Persson - 28 april 2010 12:40

Ja gud så trevligt vi har på våra mat träffat..

Så mycket skratt och mycket kul och mycket gott...

Här gör Kerstin Hjort och Maria björklund en super god och lätt 

beasås..

den inehåller 

150gram smör

1-2 persiljekvistar

5 vitpepparkorn som krossas.

1 msk fin hackad scharlottenlök

3 msk ljus vinäger

3 äggulor

dragon

salt...

  

Det hackas och silas på hög nivå....


Här gör  Annica Dalersand   grönpepparsås till oss...

  

Vi hade en grönpeppar sås till också

1/2 halv burk grönpeppar

1dl vatten

msk kalvfond

8msk konjak

5 dl grädde 

lite collorit

koka pepparn och vattnet och fonden och konjaken och 2dl grädde  i 3 minuter och sen häll på 3dl grädde ev salt och sen 1tsk soya..

Koka ca 30 min sen...

KRAM KRAM och lycka till

LOVE LISA

Presentation

Fråga mig

9 besvarade frågor

Kalender

Ti On To Fr
      1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12
13 14 15 16
17
18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30
<<< April 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Länkar

Besöksstatistik

gästbok


Ovido - Quiz & Flashcards