Foto: Stefan Almers
Spöktårta.
8 person(er) Ingredienser
5 st | morötter, (6 dl fint rivna) |
---|
4 st | ägg |
---|
3 dl | strösocker |
---|
3 dl | vetemjöl |
---|
1 dl | kokos, riven |
---|
1 tsk | vaniljsocker |
---|
2 tsk | bakpulver |
---|
175 g | smör, smält |
---|
Glasyr:
300 g | philadelphiaost |
---|
2,5 dl | kesella kvarg |
---|
2 dl | florsocker |
---|
0,5 st | citron, rivet skal av |
---|
1 st | citron, 1 msk pressad saft |
---|
4 st | lakritssnurror, eller lakritssnören |
---|
Tillagning
Spöktårtan är gjord av en saftig morotskaka i långpanna. Den läggs dubbel med glasyr emellan och sedan skär man enkelt ut en spökform. Ögon och kjolveck är gjorda av lakritsremmar.
1. Sätt ugnen på 200°. Skala och riv morötterna. Vispa ägg och socker tills det blir ljust och pösigt. Blanda vetemjöl, kokos, vaniljsocker och bakpulver. Blanda ner det i äggsmeten.
2. Blanda ner smält smör och morötter. Häll upp smeten i en långpanna med bakplåtspapper. Grädda kakan mitt i ugnen ca 20 min. Låt den svalna.
3. Spöke: Blanda samman Philadelphiaost, kvarg, socker och citronskal – och saft. Rör till en jämn massa. Eventuellt kan du köra snabbt med en stavmixer för en slätare konsistens.
4. Dela kakan i två delar. Bred ca 1/3 av glasyren på den ena halvan och lägg på den andra halvan. Skär av de övre hörnen till ett rundat spökhuvud och lägg hörnbitarna nere i andra hörnen för att bilda en utsvängd kjol. Skär eventuellt ut en midja på spöket.
5. Täck tårtan med resten av glasyren och gör ögon och kjolveck av lakritssnören.