Direktlänk till inlägg 4 september 2009
Matfestival fyller tio
RÄTTVIK
Margareta Wikström, ordförande för Naturskyddsföreningen Rättvik undersökte mejerihyllan i en av livsmedelsbutikerna i Rättvik. -Mycket Arla-produkter, konstaterade hon. Foto: Katarina Cham
Stiernhööksgymnasiet har öppet hus på lördag under Mat runt Siljan. Naturskyddsföreningens ordförande Margareta Wikström är nöjd med Rättviks kommuns projekt Återtaget, en unik, formidabel succé, anser hon. Foto: Katarina Cham
Matfestivalen Mat runt Siljan firar tio års jubileum i år och presenterar en serie föreläsare som kämpar för ekologisk, lokalt producerad mat även inom offentlig sektor.
-Vi satsar lite extra på Mat runt Siljan i år med tanke på tio års jubiléet. Vi uppmärksammar också mjölkdebatten och där vill jag påpeka att just i Rättviks centralort har alla tre mataffärerna mer eller mindre gått över till Arla. Allra mest ICA fiolen, som var först med det i Dalarna. De fick för övrigt Naturskyddsföreningens miljösvikarpris förra året för detta tilltag, säger Margareta Wikström, Naturskyddsföreningen Dalarna.
-ICA Supermarket Dalarna satsar på lokalproducerad mjölk, men det ekologiska sortimentet marknadsförs inte speciellt, vilket är synd, säger Margareta Wikström.
Under Mat runt Siljan kommer till exempel ekobonden Anders Munters att tala och Camilla Sparring som startade matuppropet.
Även Rättviks kommuns projekt Återtaget redovisas avbildningschef Hans Barksjö.
-Det är ett helt unikt projekt som handlar om att använda marken vi har i Rättvik och Naturbruksprogrammet som finns här med jordbruksinriktning. Detta ska bidra till lokalt producerad mat inom offentlig verksamhet så som förskola, skola och äldreomsorg.
-Alla vinner på det och detta arbete har uppfyllt alla våra vildaste drömmar om lokalproducerat, att hålla markerna öppna och om att ha korta transporter. Det är en formidabel succé, säger Margareta Wikström.
De närproducerade varor som finns i Siljansområdet är mycket eftertraktade och det råder stor efterfrågan på det som produceras.
Konceptet Mat runt Siljan har också presenterats på mässan Terra Madre, slowfood-mässan i Italien där denna idé fick mycket uppmärksamhet, berättar Margareta Wikström.
Fakta: Något ur helgens program
Lördagen den 5 september ägnas hela dagen aktiviteter i Rättvik.
Lokal matmarknad-Ickholmen.
Seminarium, gymnasiets aula, Camilla Sparring, Matuppropet, Anders Munters, eko-bonde och Hans Barksjö, bildningschef om projektet Återtaget, Rättvik.
Söndagen den 6 september:
I Leksand, öppet hus bland annat hos Rälta Tunnbröd och Ål-Kilens fårgård.
I Orsa är det öppet hus hos bland andra Rosentorps bageri, Rosentorp, Smidgården restaurang, Fryksås och Wärldshuset Slipstenen Mässbacken.
I Mora är det lokal matmarkand i Vattnäs Örtagård där medverkar bland andra Mora Choklad, Fridéns Ekopotatis och Naturskyddsföreningen har olika aktiviteter för barnen.
Klart ni ska gå på detta..
Då kommer ni även att träffa på mig..
Kom gärna fram och säg hej till mig..
LOVE LISA..
Hoppas vi syns där på Lördag på Ickholmen..
Jag fick nyss en inbjudan att få vara med på torsdag morgon o få prata om vad jag vill i 5 minuter. Har bestämt mig nu vad jag ska prata om. Men det får ni lyssna på kl 06.20. ;-) ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 | 5 |
6 | ||||
7 | 8 | 9 |
10 | 11 | 12 |
13 | |||
14 |
15 | 16 |
17 |
18 |
19 | 20 | |||
21 |
22 |
23 |
24 | 25 | 26 |
27 | |||
28 |
29 | 30 |
|||||||
|