Direktlänk till inlägg 7 juni 2009
Piggare och smalare med yoghurt
Iskall fil eller yoghurt med sommarens färska bär är inte bara gott och nyttigt. Det kan även hjälpa dig minska midjemåttet.
YOGHURT OCH FIL är i grunden vanlig mjölk där man tillsätter nyttiga mjölksyrebakterier. Bakterierna äter upp mjölksocker (laktos) och bildar mjölksyra som ger den lite syrliga smaken och tjocka konsistensen. Yoghurt och fil innehåller därmed mycket mindre laktos än mjölk och går därför ofta bra att äta även om man har problem med ”mjölkmage”.
MJÖLKSYREBAKTERIER HAR MÅNGA bra effekter på hälsan. Dels gör de att mag-tarmkanalen fungerar bättre genom att dessa ”snälla bakterier” konkurrerar ut de skadliga bakterierna. Mjölksyrebakterier kan därför vara bra att äta om man vet att man kommer att utsätta sig för bakterier som inte kroppen är van vid, som vid en utlandsresa.
Om man lider av irriterad tarm så kan mjölksyrebakterier också hjälpa. Yoghurt, fil och andra liknande produkter ger en bättre miljö i tarmen och minskar den inflammation som ofta orsakar problemen.
Mjölksyrebakterier förbättrar också enligt vissa studier immunförsvaret. Större delen av vårt immunförsvar finns i vårt tarmsystem och när miljön i tarmen förbättras stärks också immunförsvaret.
YOGHURT KAN OCKSÅ bidra till viktnedgång och framförallt minska bukfetma. I en amerikansk studie så delade man in försökspersonerna i två grupper som fick gå på en liknande diet med den skillnaden att i den ena gruppen så ingick yoghurt i den dagliga kosten, medan den andra inte fick någon mjölksyrad produkt. Resultatet av studien visade att även om båda grupperna minskat kalorimängden med samma antal kilokalorier (500 kcal), så hade yoghurtgruppen minskat betydligt mer i fettprocent. De som ätit yoghurt hade förlorat 61% mer fett och 81% mer bukfett än den andra gruppen. Dessutom hade yoghurtgruppen i större utsträckning behållit sina muskler.
EN NY SVENSK FORSKNINGSSTUDIE visar att mjölksyrebakterier också kan hjälpa människor som lider av kroniskt trötthetssyndrom (CFS). Forskarna tror att denna sjukdom orsakas av en infektion som uppkommit av störningar i tarmfloran och immunsystemet. Därför ville man se om mjölksyrebakterier kunde ge någon förbättring. Under de fyra veckor som studien pågick åt försökspersonerna 2,5 dl Cultura Dofilus två gånger varje dag. De flesta upplevde en stor förbättring och fick stärkt kognitiv förmåga, förbättrat korttidsminne och ökad koncentrationsförmåga.
NU UNDER SOMMAREN så är yoghurt och fil den perfekta snabbmaten. Så passa på att njuta av iskall fil med sommarens färska bär, en läskande smoothie, dippa grönsaker i en kryddig yoghurtsås eller varför inte göra en god tzatziki som sås till grillat. Men välj helst de naturella, osötade sorterna. De andra innehåller väldigt mycket socker eller sötningsmedel. Om du tycker att det blir för surt så tillsätt hellre lite socker eller sylt själv.
Din viktcoach
Foto: Jupiterimages
Jag fick nyss en inbjudan att få vara med på torsdag morgon o få prata om vad jag vill i 5 minuter. Har bestämt mig nu vad jag ska prata om. Men det får ni lyssna på kl 06.20. ;-) ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | |||
8 | 9 | 10 | 11 | 12 |
13 | 14 | |||
15 | 16 | 17 | 18 | 19 |
20 |
21 | |||
22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 |
28 | |||
29 |
30 | ||||||||
|