Direktlänk till inlägg 17 april 2011
Äter du godis i påsk?
Då njuter du av torkade löss.
- Många är rädda för tillsatser i mat, men när det gäller godis verkar vi inte oroliga alls, säger Åsa Brugård Konde, nutritionist på Livsmedelsverket, till tidningen Råd och Rön.
Svenskarna äter mest godis i hela världen. Med hela 17 kilo per person och år vräker vi i oss dubbelt så mycket som genomsnittseuropén. Sedan självplocket introducerades i butikerna på 1980-talet har godisätandet ökat och allra mest mumsar vi kring påsk.
Att vi blir fetare av sockret och fettet i sötsakerna känner nog de flesta till, men det är också mycket annat som döljer sig i de välfyllda påskäggen.
Röda hallonbåtar och ferraribilar får sin färg av torkade lösshonor, ett ämne som visat sig kunna orsaka allergiska reaktioner. Godis som skumsvampar och sura bubbliz innehåller bland alla andra ingredienser även gelatin från svin.
- Mitt råd är att bara köpa det godis som är riktigt gott och njuta av det, i stället för att köpa enorma mängder av allt, säger Åsa Brugård Konde till tidningen.
Jag fick nyss en inbjudan att få vara med på torsdag morgon o få prata om vad jag vill i 5 minuter. Har bestämt mig nu vad jag ska prata om. Men det får ni lyssna på kl 06.20. ;-) ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | |||||||
4 | 5 | 6 | 7 |
8 |
9 | 10 | |||
11 |
12 | 13 |
14 | 15 |
16 |
17 | |||
18 |
19 | 20 | 21 |
22 | 23 | 24 | |||
25 | 26 |
27 | 28 |
29 | 30 |
||||
|