Direktlänk till inlägg 30 april 2009
Fänkål ger maten en smak av lakrits! Visste du att…
… fänkål består av grova blad som sitter ihop i botten. Dela knölen på längden så håller delarna ihop. Fänkålens frön har lakritsliknande smak och används ofta som brödkrydda.
… fänkål är känd som kryddplanta i Främre Asien och Medelhavsområdet sedan fonrtiden. Man använder den nedre delen av plantan, den är saftig och god och har en svag anissmak.
… fänkål smakar finfint rå i sallader, till dipp och på ostbrickan. Den är även god att ugnsgratinera, koka och blanda ner i kött- och fiskgrytor.
… när man köper fänkål är oftast den övre delen av den dilliknande blasten bortskuren, men finns den kvar är den en mycket god och mild krydda.
… fänkål är en vanlig ingrediens i det italienska köket. Svensk fänkål finns i liten skala i juli–september, men den importeras hela året. Förvara den i plastpåse i kylskåpets grönsakslåda. Om blasten torkar kan den översta delen skäras bort.
Jag fick nyss en inbjudan att få vara med på torsdag morgon o få prata om vad jag vill i 5 minuter. Har bestämt mig nu vad jag ska prata om. Men det får ni lyssna på kl 06.20. ;-) ...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 | 4 | 5 | |||||
6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 |
12 | |||
13 | 14 | 15 | 16 |
17 | 18 | 19 | |||
20 | 21 | 22 | 23 | 24 | 25 | 26 | |||
27 | 28 | 29 | 30 | ||||||
|